Інструменти доступності

Skip to main content

Що таке булінг і його види?


На жаль, булінг був і досі залишається актуальною проблемою суспільства. З цим явищем можна зіштовхнутися будь-де: в навчальному закладі, вдома, в компанії друзів, на роботі чи у громадському середовищі. Популярною є думка, що випадки булінгу здебільшого існують серед дітей. Проте насправді дорослі зазнають страждань не менше й у різних проявах: від словесних залякувань до фізичних знущань. Для того, щоб розуміти, як діяти, зіштовхнувшись з булінгом, важливо розібратися, які є його ознаки, види й наслідки, та чи можливо їх попередити.

Що таке булінг?

Булінг — це форма поведінки людини чи групи осіб, що проявляється постійним і навмисним агресивним відношенням до іншої людини. Часто булінг характеризується як психологічне насильство, адже може переходити у важкі форми прояву, руйнуючи психічне здоров’я жертви.

Якими є ознаки булінгу?

Випадки булінгу мають свої особливі характеристики, які дають можливість чітко відрізнити його прояви від буденних конфліктів або непорозумінь. Основними ознаками булінгу є:

  • Систематичність та часто довготривалість, адже булінг — не випадковий, а спланований інцидент.
  • Навмисність і свідомість дій агресора.
  • Нерівність сили або влади між потерпілим і кривдником.
  • Не рідко учасниками булінгу стають й треті особи — спостерігачі.

Як розпізнати булінг?

Розпізнати булінг може бути важко, оскільки він часто відбувається в прихованих формах або може бути недостатньо видимим. Тому окрім яскраво виражених ознак, існують й інші які можна розпізнати як у поведінці та стані жертви, так і в діях кривдника.
Зазвичай у потерпілих змінюється поведінка. Вони стають більш сором'язливими, тривожними або агресивними. Також можуть мати фізичні травми, такі як синці, подряпини або забиття. У поведінці поширені прояви соціальної ізоляції, а також втрати інтересу до улюблених хобі, активностей, роботи, навчання.
З боку кривдників можна помітити такі дії, як:

  • недопуск до певної групи, кола людей;
  • злі погляди, грубі жести чи дражнення;
  • поширення чуток або брехні, осоромлення людини;
  • переслідування та заподіяння шкоди;
  • використання статусу та влади;
  • заподіяння фізичного болю.

Види булінгу

Булінг може набувати різних форм і контекстів. Найбільш поширена класифікація включає вербальний, фізичний, соціальний і психологічний види булінгу, проте насправді їх є значно більше. Важливо знати, які саме дії та поведінка є булінгом, адже через необізнаність деякі випадки цькування можуть так і залишатися в тіні. Тому розглянемо детальніше різні види булінгу:

  • Вербальний булінг, а саме образливі коментарі, погрози, насмішки, наклепи чи знущання.
  • Фізичний булінг, що проявляється конкретними фізичними діями, такими як бійки, удари, кидання предметами тощо.
  • Психологічний булінг: знецінювання, заниження самооцінки, відсутність поваги, заподіяння страху.
  • Соціальний булінг, що характеризується виключенням із групи, розповсюдженням чуток, ігноруванням — будь-якими діями, спрямованими на ізоляцію жертви від інших.
  • Кібербулінг, який відбувається в онлайн-середовищі: через соціальні мережі, електронну пошту, повідомлення чи інші цифрові засоби. Містить образливі коментарі, погрози, публічне цькування, поширення особистої інформації тощо.
  • Сексуальний булінг, що може проявлятися як фізичним, так і вербальним інтимним насильством.
  • Расовий булінг, а саме дискримінація та образи спрямований на особу через її расу, національність або етнічну приналежність.

Також людям із симптомами булімії властиво мати збільшену вагу тіла, коли ж тим, хто страждає на анорексію навпаки — зменшену. Таким чином, ознаками анорексії є обмежене споживання їжі, страх погладшати, перебільшене та спотворене сприйняття власної ваги й зовнішнього вигляду. 

 

Наслідки булінгу

Булінг так чи інакше залишає слід в житті тих, хто стикається з такою проблемою. Негативні наслідки цькувань можуть бути пов’язані як з психічним, так і фізичним здоров’ям. Порушення психологічного стану людини може характеризуватися постійними переживаннями, що викликають стрес і тривогу. Це не дивно, адже жертви булінгу знаходяться в постійному страху та можуть навіть не очікувати, як саме кривдник проявить свою агресію наступного разу. Тривалий психологічний тиск може призвести до розвитку депресії, посттравматичного стресового розладу та інших психічних проблем.

Булінг значно впливає на те, як люди надалі будуть позиціювати себе в соціумі. Цькування можуть назавжди залишити в людині відчуття невпевненості, недовіри, страху комунікації, проблеми з інтеграцією в спільноту та новими знайомствами. Це може шкодити у випадках адаптації дитини до школи або у майбутньому до роботи та колективу. Крім того, булінг може негативно вплинути на загальний розвиток особистості, її кар’єрне зростання, отримання освіти, а також побудову відносин з партнером.

Не винятком є виникнення суїцидальних думок у жертви, що є найбільш жахливим наслідком булінгу. На жаль, існують випадки, коли потерпілі не бачать сенсу переживати цькування та обирають суїцид як єдиний вихід зі своїх страждань. Тому дуже важливо працювати з наслідками булінгу, а не сподіватися, що вони зникнуть разом із проблемою. Найкращим рішенням буде звернутися до професіоналів. Психотерапевт зможе допомогти людині впоратися з багажем пережитого досвіду та знайти в собі сили жити далі.

Чи можливо попередити булінг?

Так, попередження булінгу можливе. Існують різні способи та стратегії, які сприяють створенню безпечних середовищ для формування здорових відносин між людьми. Важливо починати з освіти та підвищення свідомості про булінг. Це означає навчання дітей, підлітків та дорослих про те, що таке булінг, які його види та наслідки. Багато шкіл і організацій уже проводять програми профілактики булінгу та навчають соціальних навичок.

Батькам потрібно приділяти особливу увагу вихованню дітей і закладати з дитинства важливі цінності. У перспективі це зменшуватиме ймовірність виникнення булінгу, а також сприятиме розвитку навичок правильного розв’язання конфліктів і комунікації з людьми.

Як допомогти жертві булінгу?

Якщо ви знаєте когось, хто став жертвою булінгу, не ігноруйте цю проблему. Спробуйте поговорити з людиною, дати їй зрозуміти, що вам можна довіряти. Часто потерпілим потрібно, щоб їх вислухали, дали можливість поділитися своїми почуттями. Важливо дати відчути жертві, що ви їй вірите.Обговоріть можливі варіанти реагування на булінг. Це може бути звернення до вчителя, друзів, родини або інших осіб, які будуть здатні вплинути на кривдника. Потрібно наголошувати на тому, що так не повинно бути й проблему необхідно вирішувати.

Не менш важливо заохочувати жертву до самоповаги та впевненості, щоб у майбутньому людина не дозволяла знову з собою так чинити та в разі потреби знала, як реагувати. Для цього потрібно працювати над розвитком впевненості в собі, а також пропрацювати психологічні проблеми. Найкращим рішенням буде звернутися до професіонала. Психологічна підтримка допоможе потерпілому швидше справитися з впливом булінгу та його наслідками і почати жити вільно й щасливо.