Інструменти доступності

Skip to main content

Лайфхаки батькам від психолога, як зробити дистанційне навчання ефективним та стресостійким


Шановні батьки! Початок дистанційного навчання ваших дітей має розпочатися із усвідомлення вашої значимості у підготовці дитини. Кожен із вас має собі сказати: «Я маю все зробити, щоб навчання моєї дитини було легким та продуктивним!».

  1. Для початку поговоріть з дитиною про її настрій щодо початку навчання, аби зрозуміти внутрішній світ дитини: чи є переживання, що саме хвилює або ж радує.
  2. Якщо виникають переживання такого змісту як: «Чи встигатиму я?», «Як не запізнитись на урок?», «Чи не виникнуть проблеми в роботі ґаджета?», «Що робити, якщо не зрозумію теми уроку» тощо, то важливо сказати дитині, що вона завжди може розраховувати на вашу допомогу та допомогу вчителя.
  3. Спробуйте разом з дитиною виділити позитивні сторони дистанційного навчання.
  4. Пригадайте з дитиною її попередні, навіть найменші, успіхи в навчанні стосовно певних предметів.
  5. Важливо разом з дитиною скласти на папері тимчасовий режим дня, у якому має бути раціонально поєднано навчання, відпочинок, спілкування, прийом їжі тощо.
  6. Такий режим дня важливо порозвішувати на видних для дитини місцях: по дорозі до кухні, робочому столі, шафі і т.д. Це сприятиме запам’ятовуванню.
  7. Аби дитина не забула про початок заняття чи не відволікалась, варто використовувати нагадування у телефоні.
  8. Запропонуйте дитині здійснювати короткі записи того, що було на уроці не зрозуміло.
  9. Нагадайте про шляхи пошуку знань: інтернет-ресурс, підручник, однокласники, зв'язок із вчителем.
  10. Між заняттями необхідно, щоб дитина відпочивала: робила легкі фізичні вправи, дихальну гімнастику.
  11. По завершенню уроків нагадайте про необхідність відпочити, в тому числі прогулятись на вулиці.
  12. Надзвичайно важливо започаткувати традицію спілкування з дитиною про те, як пройшло дистанційне навчання, який її настрій, емоції, почуття і найголовніше, щоб дитина розповіла, що їй зрозуміло чи не зрозуміло із теми того чи іншого уроку.
  13. Запитайте у дитини, чи потрібна їй ваша допомога у навчанні.
  14. Найголовніше, щоб ви, батьки, були прикладом саморозвитку та самовдосконалення. Для цього читайте в присутності дитини пізнавальну для вас інформацію, діліться враженнями та значимістю.
  15. Обмежте свій час перебування із ґаджетами, особливо, коли дитина вчиться, відпочиває чи спілкується із вами.
  16. Започаткуйте у своїй сім’ї традицію гри в настільні ігри. Особливо використовуйте ті, в яких задіяно якомога більше членів сім’ї. Це об’єднує, створює атмосферу довіри та відволікає від зайвого використання ґаджетів.
  17. У разі виникнення тривожних станів, хвилювань під час дистанційного навчання використовуйте рекомендації щодо попередження негативних емоційних станів.
  18. Якщо спостерігається прояв регулярних та тривалих негативних
    емоційних станів, зверніться за до-помогою до психолога.

З повагою шкільний психолог - Тетяна Володимирівна Рекомендації щодо попередження та зменшення негативних емоційних станів

  1. Розпочинайте свій день із слів: «Я молодець, в мене все вийде». Важливо у конкретних справах, які ви маєте здійснити вдень, уявити свою успішність, свій гарний настрій. Спробуйте запам’ятати свій настрій та почуття.
  2. Важливо декілька раз на день робити дихальну гімнастику з метою зняття напруги нервової системи (2-3 хвилини).
  3. Зменшуйте час використання ґаджетів, уникайте читання негативної для вас інформації.
  4. Слухайте регулярно ту музику, яка заспокоює вас або ж ту, з якою пов’язані позитивні моменти життя. Використовуйте також спокійну релаксаційну музику.
  5. Переглядайте власні фото, на яких ви запам’ятали себе щасливою людиною або ж з якими пов’язані позитивні моменти життя. Із-за можливості важливо подзвонити чи написати людям, які були для вас позитивним ресурсом.
  6. При появі негативних відчуттів, зміни настрою важливо не замикатись у собі. Обов’язково виробіть звичку здійснювати самоаналіз: «Що викликає такі відчуття? Який шлях виходу із цього стану? Чи можу я собі допомогти?»
  7. Важливо проговорити свій емоційний стан. Це може бути людина, якій довіряєте, домашні улюбленці, предмети чи м’які іграшки, що позитивно впливають на вас.
  8. Свій емоційний стан можна висловити у формі листа-послання.
  9. Здійснюйте вечірню прогулянку та фізичні вправи перед сном.
  10. Урізноманітнюйте види діяльності у свій вільний час, в тому числі на вихідні.

Важливо пам’ятати, що зміна емоційного стану є нормою психічної діяльності людини, якщо відбувається ситуативно і не носить регулярний та тривалий характер!