Інструменти доступності

Skip to main content

Як зберегти психічне здоров’я під час війни?


Необхідно пам'ятати про психічну гігієну:

По-перше, обов’язково маємо дозувати новини, тому що їх багато і звідусіль, зараз вони не надто приємні. Якщо постійно спостерігається негативний фон, наша психіка дуже швидко дестабілізується і привести її до адекватного стану важко.

По-друге, не забуваємо про обов’язкові побутові справи. Паніка вмикається тоді, коли ми абсолютно не займаємося тим, до чого звикли. Тому перемикайтеся на ті справи, які робили до війни.

По-трете, якщо ви перебуваєте поруч із людьми зі слабкою психікою, із дітьми, які не можуть ще керувати своїми емоціями, то, як би вам не було страшно, переповнювала злість чи агресія, намагайтеся керувати своїми емоціями.

Четверте, намагайтеся розслаблятися через заняття хобі, те що зараз доступне: малювання, Коли немає світломаскувального режиму, співи, прослуховування музики, фізичні вправи, зарядка, гімнастика, перегляд фільмів ваших улюблених жанрів.

П’яте, намагайтеся спілкуватися з рідними не лише на тему війни і обміну новинами, але й на нейтральні теми, обговорюйте плани на найближче майбутнє.

Шосте, здоровий сон необхідний організму. Головне правило здорового сну – його регулярність та більш-менш однакова тривалість.