Інструменти доступності

Skip to main content

Який темперамент у Вашої дитини?


Право на індивідуальну реакцію є і у дорослої людини, є й у немовляти. Природа створила нас несхожими один на одного. Вчасно зрозумівши це, ви зможете краще зрозуміти свою дитину.

Індивідуальний, природний темперамент людини виявляється у всьому: в швидкості його мислення, темпі мовлення, в міміці, руховій активності, манері спілкування. Малюк народжується із успадкованим темпераментом, котрий не можна змінити, але можна навчитися контролювати. Темперамент обумовлений швидкістю та силою реакції нервової системи на подразники: на інтонацію матері, мокрі пелюшки, відчуття голоду, біль в животику тощо. Один малюк, відчувши дискомфорт, починає плакати, інший – незадоволено кричати, а третій спокійно засне, не звертаючи уваги на незручності. Сигнали, про все що відбувається, надходять  в певні ділянки мозку, збуджуючи їх активність. Маленькі діти через незрілість мозку та відсутність соціального досвіду знаходяться цілком в тенетах вродженого темпераменту. Але дитина росте, засвоює уроки виховання, бере приклад зі старших. Він навчається терпіти, проявляти силу волі або, навпаки, відступати. Загалом, оволодіває механізмами, котрим під силу справитися зі вродженим темпераментом.

Сангвінік

 Він життєлюб та оптиміст, з охотою ризикує та йде на компроміси, діловитий та зібраний. Сангвінік чудово сходиться з ровесниками, швидко адаптується в незнайомому місті, миттєво засвоює нову інформацію. Він любить рухливі ігри, дуже допитливий. Швидко засинає та завжди просинається в гарному настрою. Покарання переносить легко, швидко про них забуває. Його живе мовлення збагачене прикметниками найвищого степеню та супроводжується імпульсивними жестами. Це взагалі самий «зручний» для виховання темперамент. Однак, захопившись якоюсь справою, малюк не може  правильно розрахувати свої сили, швидко втомлюється та часто змінює набридлі заняття.

Виховуючи сангвініка, навчайте його терпінню та наполегливості та слідкуйте, щоб його оптимізм та життєрадісність не переросли в легковажність на мінливість.

 Холерик

   Це невтомна, безстрашна, задириста дитина. Часто гарячкує та вступає в конфлікти. Нерідко відчуває страх та гнів, непередбачувані ситуації сприймає вороже. До зауважень відноситься спокійно, а ось фізичним покаранням чинить опір. Перевагу надає галасливим іграм, пустуванням, постійно відчуває потребу в глядачах та нових враженнях. Нову інформацію ловить на льоту і зразу ж забуває. Говорить голосно та швидко. До нової обстановки звикає легко. А ось засинає важко, і ніколи не можна передбачити, в якому настрої прокинеться.

    Спробуйте знизити швидкість його руху життям, організовуючи зупинки та паузи. Допоможіть вибрати хобі, тоді фонтан його бурхливої енергії буде використаний в пізнавальних цілях. Займайте дитину спокійними іграми, які будіть удосконалювати увагу та спостережливість, вчити обдумувати рішення, розраховувати сили, завжди бути стриманим та наполегливим.

Флегматик

    Він дуже спокійний, повільний, розважливий, навіть мало емоційний, не любить ризикувати. Ця дитина любить спокійні ігри. Він не буває лідером серед ровесників. Нову інформацію засвоює повільно, але назавжди. Довго адаптується до новизни, не любить змін. А ось засинає швидко, спить спокійно, але просинається повільно та довго ходить в’ялим.

   Спробуйте розвивати в малюку допитливість та ініціативність, прискорюйте його повільні темпи (в цьому вам допоможуть любі ігри на швидкість та спритність), показуйте йому приклад яскраво вираженої, емоційної поведінки, самі активно радійте та засмучуйтеся, він обов’язково у вас перейме.

Меланхолик

    Він сором’язливий, замкнений та нерішучий, тривожиться через дрібниці, дуже підозрілий та сентиментальний.Нову інформацію засвоює зі складнощами, весь час відволікається та швидко втомлюється. Рухається невпевнено, говорить тихо, але виразно. Як правило, видає реакцію, яка неадекватна силі подразника. Спати вкладається довго, засинає швидко, ранком легко встає. Дуже важко звикає до нових місць і тому не любить ходити в садок та школу.

   Меланхоліку потрібно вчитися самостійності та сміливості. Йому не можна наказувати, категорично звертатися та давати негативні оцінки. З таким малюком потрібно обговорювати побачене та почуте, акцентуючи увагу на позитивних сторонах.