Інструменти доступності

Skip to main content

До 150-річчя з дня народження Лесі Українки


Останній тиждень лютого цього року видався теплим, сонячним, з блакитним  небом і першим подихом весни.  25 лютого 2021 року світ відзначає 150 років з дня народження Лесі Українки. Її життя і творчість сповнені надіїї на оновлення, на життя, а символ весни, як провісника щастя, присутній у багатьох творах.

…Весни такої не було й не буде,
Як та була, що за вікном цвіла…
Леся Українка

Наш 10-Б (Класний керівник Столярова Зоя Василівна) клас підготувався до ювілею письменниці. Ми зібрали цікавинки про неї, оформили їх у вигляді шкільної газети , презентації, листівки до класного літературного календаря, відвідали шкільну бібліотеку, у якій ознайомилися з виставкою до святкування. Тараненко Аліна створила відеоролик, у якому прочитала напам’ять поезію Лесі Українки «До мого фортепіано», подала архівні фото Лариси Петрівни Косач на тлі красивої мелодії.

Хочемо поділитися найцікавішими та маловідомими фактами про Дочку Прометея.

  1. До ювілею у Міністерстві культури та інформаційної політики вирішили створити Instagram-маску з різними образами поетеси.
    У міністерстві пояснюють, що розробили такі візуальні ефекти, аби аудиторія соцмережі активно долучилася до відзначення ювілейного року Лариси Косач-Квітки. Маска була створена в партнерстві з агенцією Postmen, розповідають у відомстві.
    Загалом користувачі можуть приміряти на себе три образи поетеси.
    Для їхнього створення розробники використали деталі з портретів Лесі Українки, зокрема аксесуари та елементи одягу.
    Спробувати візуальні ефекти можна з мобільних пристроїв.
    У відомстві пояснюють, що перший образ – Femme Modern присвячений феміністичним та модерністським поглядам поетеси.
    ob1
    Візуальні ефекти зображують риси лиця та прикраси Лесі Українки, а фон доповнений її рукописом

    Другий ефект назвали "Блакитна троянда", він передає популярний образ поетеси з квітами у волоссі.
    ob2
  2. Леся Українка малювала море, її вважають першою художницею-мариністкою. На жаль, її картини не збереглися. Але одну все ж таки можна побачити в музеї
    ob3
    Мати і дитина» – картина, яку намалювала Леся Українка. Олія. 1893 р.
  3. Леся Українка дуже любила садити і вирощувати квіти.
  4. Уже 5-річною дівчинкою Леся почала писати драматичні твори, а в 9 – написала свій перший вірш «Надія». За переказами, дівчинка написала його під старим ясеном біля в’їзної вежі замку Любарта у Луцьку, який нині іменують Лесиним.
    Лесин Ясен
  5. До 5 класу Леся навчалася вдома, за програмою матері. Незважаючи на дивовижні здібності (а дівчинка навчилася читати у 4 роки та легко опановувала іноземні мови), мати вважала доньку відсталою.
  6. Самостійно вивчила 11 мов, в тому числі латину і грецьку. Перекладала твори Гомера, Гюго, Байрона, Гейне, Шекспіра. Написала загалом понад 100 власних віршів і 20 драм. Випустила три збірки.
  7. У дев’ятнадцять років Леся Українка написала для молодшої сестри підручник «Стародавня історія східних народів».
  8. Леся Українка перебувала під негласним наглядом поліції, і цензура не раз забороняла її твори. Більшість своїх робіт поетеса публікувала у Берліні, Дрездені, Празі, Відні.
  9. Свій творчий псевдонім поетеса запозичила в свого дядька: Михайло Драгоманов підписував свої публіцистичні твори «Українець». Що стосується імені, то Лесею її лагідно кликали в сім’ї (ще малу Ларису називали Зеєю, а разом з братом Михайлом — Мишелосією).
  10. Леся не лише писала вірші, а й створювала нові слова — їй маємо завдячити існуванням слів «промінь», «напровесні», а її мати, письменниця Олена Пчілка ввела в лексикон українців інше знайоме нам нині слово — «мистецтво».
  11. В останні роки життя очі Лесі змінили свій колір. Вони з темно–сірих стали насичено–блакитними, наче неземними. Це дуже дивувало знайомих поетеси. Про цей маловідомий факт згадує у листах її мати Олена Пчілка, яка була з дочкою до її останніх хвилин.
  12. Астероїд , відкритий у 1970 році названо на честь Лесі « 2616 LESYA».

До кінця залишилася Леся Українка вірною цьому життєвому девізу: у житті і у творчості бути сильною і непереможною. Завдяки цій дивовижній духовній незламності Іван Франко свого часу із захопленням, із шанобливістю назвав цю тендітну, змучену недугою, але таку надзвичайну у своїй внутрішній красі і силі жінку "…трохи чи не одиноким мужчиною на всю нашу сьогочасну Європу..."
Яка дивна і яка промовиста оцінка!
Ми пам’ятаємо, шануємо, надихаємося!

Відео