Інструменти доступності

Skip to main content

Серйозні причини дитячої агресивності


Для того, щоб ефективно впоратися з агресивністю дітей, необхідно з'ясувати її основні причини

Дитяча агресивність може бути ознакою наявності в дитини прихованих проблем. Вона є широко поширеним симптомом багатьох психічних та фізичних розладів, а також реакцією на негативні життєві обставини. Тому, перш ніж боротися з агресивністю, необхідно з'ясувати, що саме її спровокувало.

Причини агресивності можна умовно розділити на декілька груп.

Афективні розлади. Діти, які страждають на біполярний розлад (психічний розлад, при якому спостерігається швидка зміна симптомів манії та депресії), в маніакальній фазі часто виявляють ознаки агресивності. Вони втрачають самоконтроль, стають імпульсивними. У протилежній стадії вони відчувають депресію й не можуть контролювати поведінку. Іноді ця нестриманість і прискіпливість також викликає в дітей спалахи агресивності.

Психотичні розлади. Психічні розлади також супроводжуються агресивною поведінкою. Наприклад, діти, які страждають на шизофренію, так реагують на внутрішні стимули, що викликають у них занепокоєння. Іноді вони стають підозрілими й недовірливими, власні страхи викликають у них спалахи агресивності.

Фрустрація. Діти з розумовими чи комунікативними розладами (аутизм та інші) можуть поводитися агресивно. Така поведінка проявляється в них унаслідок невміння справлятися з занепокоєнням або фрустрацією та нездатністю висловлювати свої почуття за допомогою слів. У цих випадках агресивність є проявом імпульсивності дитини.

Імпульсивність. Причиною агресивності можуть бути й різні розлади поведінки, особливо синдром дефіциту уваги. Імпульсивність й необдумані вчинки, характерні для даного розладу, призводять до агресивної поведінки. Діти з синдромом дефіциту уваги не розуміють наслідків власних дій. Їхні вчинки можуть з боку здаватися грубими та злими, хоча насправді вони просто необдумані.

Розлади поведінки. При таких розладах агресивність є одним із багатьох симптомів захворювання. На відміну від дітей з дефіцитом уваги, які поводяться необдумано, діти з розладами поведінки здійснюють злі вчинки навмисно. Методи боротьби з такими розладами значно різняться.

Фізичні захворювання. Іноді причини агресивності мають фізіологічну природу - наприклад, коли в дитини вражена лобова частка головного мозку або вона страждає на епілепсію. У таких випадках складно виявити явну причину, яка провокує напад агресії.

Психологічні травми. Іноді агресивність дітей і підлітків буває викликана стресовими факторами в певних ситуаціях. У таких випадках вона не пов'язана з розладами емоційної сфери. Але подібне відбувається порівняно рідко. Необхідно пам'ятати, що коли напади агресивності трапляються в дитини часто, це може свідчити про емоційні проблеми.

Знаючи справжню причину агресивної та імпульсивної поведінки, ви зможете знайти найбільш ефективні способи допомогти своїй дитині.