Інструменти доступності

Skip to main content

Всесвітній день Землі


20 березня цього року ми відзначаємо Всесвітній день Землі. Як Ви вважаєте, чому людство відзначає цей день?

Можливо тому, що наша планета є тим єдиним «космічним корамблем», завдяки якому ми подорожуємо Всесвітом?
Ще у 1962 році після публікації «Безмовної весни» американської біологині, діячки у царині охорони природи, письменниці Рейчел Карсон, екологічний рух звернув увагу на зв'язок між економічним зростанням і розвитком та деградацією навколишнього середовища.

Американський економіст, соціолог, педагог, поет та міждисциплінарний філософ Кеннет Боулдінг у своєму впливовому есе 1966 р. «Економіка Космічного корабля Земля» визначив необхідність підходу економіки до екологічної системи зі своїми обмеженими ресурсами. В своєму есе він використовував термін «космічного корабля» як метафору для нашої планети. Боулдінг визнав наявність матеріальних та енергетичних обмежень в економіці та запропонував перехід від «ковбойської економіки» до «економіки космонавтів».

Яка різниця між «ковбойською економікою» та «економікою космонавтів»?

У «ковбойській економіці» успіх визначається кількістю і швидкістю виробництва і споживання. В «економіці космонавтів», навпаки, в першу чергу треба піклуватися про підтримання життєзабезпечення. Тому будь-які технологічні зміни, що призводять до можливості підтримувати заданий загальний рівень життєзабезпечення за допомогою зменшеного потоку ресурсів стають необхідними. Інакше кажучи, зменшення виробництва і споживання, очевидно, є благом.

Чи значить це, що треба відмовитися від необхідних речей, вести аскетичний спосіб життя?

Звичайно, ні. Просто треба замислитися і застосовувати принцип Сократа «Я живу не для того, щоб їсти, а їм для того, щоб жити» для всіх речей якими користуємося у повсякденному житті.
Адже, як вважали в індійських племенах, ми не успадковуємо нашу землю від батьків, ми позичаємо її у наших дітей.
Як бачать нашу Землю діти, Ви можете побачити на їхніх малюнках.

Кому більш цікаво дізнатися, що писав Кеннет Болдуінг про наш «Космічний корабель», може звернутися до першоджерела:
Boulding, Kenneth (1966). „The Economics of the Coming Spaceship Earth“ (англійська). Johns Hopkins University Press, Baltimore, Maryland. с. с. 3–14.